Capture
the Yard

Portland, OR

type: remodel & addition

status: built

Expecting their first child, the owners looked to “modernize” and add space to their home.  The house needed a better connection to the southwest yard, and a more interesting presence.  The existing floor plan of their 1951 ranch was reworked and an addition was added to the south.

The new addition was designed to respect the existing home’s shape and materials.  A series of new shed roof forms recall the roof pitch of the existing house.  Painted board and batten and multiple lap siding exposures were used to express the forms and blend the existing with the new.  Clear vertical cedar adds warm accents to the composition.

The entry courtyard is expressed as the negative space between the old and new.  Upon entering the home, guests are confronted by an art wall that provides a focal point and divides the intimately scaled entry from the main living space.  A dining area connects the remodeled kitchen with the new living room-no walls separate the rooms to promote communication between the main living spaces.  All have uninterrupted connection to a covered patio, outdoor dining and the yard beyond through a wall of tall sliding glass doors.  The loft is reached from the living room by stair treads constructed of “floating” glu-lams with a planter beneath.  Half way up the stairs is a sunny reading nook created by a “floating dormer”.  Under the existing roof, the living room and dining room were re-purposed as the new master suite.

Throughout the home, white painted gypsum board walls were planned for display of the client’s photography.  The remodeled home is open, airy, and bright…..designed for casual modern living.

 

Notable sustainable features:

-Energy Star rated windows

-metal roof

-south facing roof plane designed for future solar panels.

-wood composite floor joists

-recycled and low v.o.c. paint finish

 

Credits:

Design: Matthew O. Daby - M.O.Daby Design

Construction: Bob Samuels Builder Inc.

Structural engineer: Willamette Building Solutions

Loft railing design: Gerry Bjorkman

Photography: Grace Espiritu Photography